NESAİ SÜNEN-İ KÜBRA

Bablar    Konular    Numaralar

KİTABU’T-TATBİK

<< 326 >>

نوع آخر من التشهد

98- Diğer Bir Teşehhüd Duası

 

أنبأ عبيد الله بن سعيد قال حدثنا يحيى بن سعيد قال حدثنا هشام قال حدثنا قتادة عن يونس بن جبير عن حطان بن عبد الله أن الأشعري قال إن الأشعري قال إن رسول الله صلى الله عليه وسلم خطبنا فعلمنا سنتنا وبين لنا صلاتنا قال أقيموا صفوفكم ثم ليؤمكم أحدكم فإذا كبر فكبروا وإذا قال ولا الضالين فقولوا آمين يحييكم الله وإذا كبر الإمام وركع فكبروا واركعوا فإن الإمام يركع قبلكم ويرفع قبلكم قال نبي الله فتلك بتلك وإذا قال سمع الله لمن حمده فقولوا ربنا لك الحمد يسمع الله لكم فإن الله قال على لسان نبيه سمع الله لمن حمده ثم إذا كبر الإمام وسجد فكبروا واسجدوا فإن الإمام يسجد قبلكم ويرفع قبلكم قال نبي الله صلى الله عليه وسلم فتلك بتلك فإذا كان عند القعدة فليكن من أول قول أحدكم أن يقول التحيات الطيبات الصلوات لله السلام عليك أيها النبي ورحمة الله وبركاته السالم علينا وعلى عباد الله الصالحين أشهد أن لا إله إلا الله وأن محمدا عبده ورسوله

 

[-: 762 :-] Hittan b. Abdiilah'ın naklettiğine göre (Ebu Musa) el-Eş'ari şöyle anlatmıştır: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) bize bir hutbe verdi. Takip edeceğimiz yolu ve namazımızı bize öğretti. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem):

 

"Saflarınızı düzeltiniz, sonra aranızdan biri size imamlık yapsın. O tekbir getirdiğinde siz de tekbir getirin. «Vele'd-dallin» dediğinde siz de «Amin» deyiniz ki Allah dualarınızı kabul etsin. İmam tekbir alıp rüku'ya vardığında siz de tekbir alıp rükuya varın. İmam daima sizden önce rüku eder ve sizden önce başını rüku'dan kaldırır" buyurdu.

 

Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) devamla: "Bu, bununla kapanır (Yani sizin rüku tekbirini imamın tekbirinden sonra almanız, rüku'yu da imam'ın rükusundan sonra yapmanız, rükudan imam'dan sonra doğrulmanız, imam'ın rükusuna eşittir demektir.) İmam «SemiAllahu limen hamideh» deyince sizler «Allahumme Rabbena ve lekel hamd» deyin ki Allah bu duanızı işitsin. Çünkü Allah Peygamberinin diliyle «SemiAllahu limen hamideh» buyuruyor. İmam tekbir getirip secde ettiğinde siz de tekbir getirip secde edin. İmam sizden önce secdeye vanr ve sizden önce secde'den kalkar" buyurdu. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) sözlerine şöyle devam etmiştir:

 

"Bu da bununla kapanır. İmam oturduğunda sizlerin ilk okuyacağı dua

 

''et-Tahıyyatu, et-Tayyibatu, es-Salevat; es-Selamu aleyke eyyuhe'n-Nebiyyu ve rahmetullahi ve berakatuh; es-Selamu aleyna ve ala ibadillahi's-salihin. Eşhedu en la ilahe illaIlah ve enne Muhammeden abduhu ve Resuluhu'' olsun.

 

Hadis 655, 763, 906 ve 1204 te de var.

 

Diğer Tahric: Müslim 404/62, 63, 64; Ebu Davud 972, 973; İbn Mace 847,901; Ahmed b. Hanbel 19504; İbn Hibban 2167.

 

 

نوع آخر من التشهد

99- Diğer Bir Teşehhüd Duası

 

أنبأ أبو الأشعث أحمد بن المقدام العجلي البصري قال المعتمر قال سمعت أبي يحدث عن قتادة عن أبي غلاب وهو يونس بن جبير عن حطان بن عبد الله أنهم صلوا مع أبي موسى فقال إن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال إذا كان عند القعدة فليكن من أول قول أحدكم التحيات الطيبات الصلوات لله السلام عليك أيها النبي ورحمة الله وبركاته السلام علينا وعلى عباد الله الصالحين أشهد أن لا إله إلا الله وحده لا شريك له وأن محمدا عبده ورسوله

 

[-: 763 :-] Hittan b. Abdillah'ın bildirdiğine göre kendileri Ebu Musa ile beraber namaz kıldılar. Ebu Musa kendilerine şöyle demiş:

 

Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): "Teşehhüde oturacağınız vakit ilk okuyacağınız dua ''et- Tahzyyatu, et-Tayyibatu, es-Salevatu lillahi; es-Selamu aleyke eyyuhe'n-Nebiyyu ve rahmetullahi ve berakatuh; es-Selamu aleyna ve ala. ibadillahi's-salihin. Eşhedu en la ilahe illallahu vahdehu la. şerike leh ve enne Muhammeden abduhu ve resuluh'' olsun" buyurdu.

 

Hadis 655, 762, 906 ve 1204 te gelecek.

 

Diğer Tahric: Müslim 404/62, 63, 64; Ebu Davud 972, 973; İbn Mace 847,901; Ahmed b. Hanbel 19504; İbn Hibban 2167.

 

 

نوع آخر من التشهد

100- Diğer Bir Teşehhüd Duası

 

أنا قتيبة بن سعيد قال حدثنا الليث عن أبي الزبير عن سعيد بن جبير وطاوس عن بن عباس قال كان رسول الله صلى الله عليه وسلم يعلمنا التشهد كما يعلمنا القرآن وكان يقول التحيات المباركات الصلوات الطيبات لله سلام عليك أيها النبي ورحمة الله وبركاته سلام علينا وعلى عباد الله الصالحين وأشهد أن لا إله إلا الله وأشهد أن محمدا رسول الله

 

[-: 764 :-] İbn-i Abbas bildiriyor: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) bize Kur'an'ı öğrettiği gibi teşehhüd duasını öğretirdi. Şöyle derdi:

 

"et-Tahiyyatu, el-Muberakatu, es-Salevatu, et-Tayyibatu; Selamun aleyke eyyuhe'n-Nehiyyu ve rahmetullahi ve berakatuhu. Selamun aleyna ve ala ibadillahi's-salihin, ve Eşhedu en la ilahe illallah, ve eşhedu enne Muhammeden abduhu ve resuluhu."

 

Hadis 1202'de gelecek.

 

Diğer Tahric: Müslim 403/60; Ebu Davud 974; İbn Mace 900; Tirmizi 290; Ahmed b. Hanbel 2665; İbn Hibban 1952, 1953, 1954.

 

 

نوع آخر من التشهد

101- Diğer Bir Teşehhüd Duası

 

أنبأ محمد بن عبد الأعلى قال حدثنا المعتمر قال سمعت أيمن وهو بن نابل يقول حدثني أبو الزبير عن جابر قال كان رسول الله صلى الله عليه وسلم يعلمنا التشهد كما يعلمنا السورة من القرآن بسم الله وبالله التحيات لله والصلوات والطيبات السلام عليك أيها النبي ورحمة الله وبركاته السلام علينا وعلى عباد الله الصالحين أشهد أن لا إله إلا الله وأشهد أن محمدا عبده ورسوله أسأل الله الجنة وأعوذ بالله من النار

 

[-: 765 :-] Cabir bildiriyor: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) bize Kur'an'dan bir sureyi öğrettiği gibi teşehhüd duasını öğretirdi. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem):

 

"Bismillahi ve billahi et-Tahzyyatu, es-Salevatu, et-Tayyibatu; es-Selamu aleyke eyyuhe'n-Nebiyyu ve rahmetullahi ve berakatuh; es-Selamu aleyna ve ala ibadillahi's-salihin. Eşhedu en la ilahe illallah ve enne Muhammeden abduhu ve resuluhu. Es'elullahe'l-cennete ve euzu billahi mine'n-nar" buyurdu.

 

Hadis 1205'te gelecek.

 

Diğer Tahric: İbn-i Mace 902.